top of page
Writer's pictureDebbie Baute

De #1 conflictvaardigheid waar bijna niemand het ooit over heeft

Updated: Nov 15, 2024



Als het gaat over conflicthantering horen we vaak actief luisteren, assertiviteit, empathie en geweldloze communicatie als essentiële vaardigheden. Maar er is één vaardigheid waar bijna niemand het ooit over heeft, die net zo cruciaal is, vooral in gespannen momenten: lichaamsbewustzijn. Hoewel het misschien verrassend lijkt, is bewustzijn van ons eigen lichaam een basisvaardigheid die niet alleen helpt om te voorkomen dat conflicten uit de hand lopen, maar die ons ook in staat stelt om onze eigen stress te beheersen, de sfeer beter aan te voelen en kalm te reageren in plaats van impulsief uit onze slof te schieten.


Waarom is lichaamsbewustzijn een essentiële vaardigheid voor conflicthantering?


1. Het voorkomt overbelasting bij jezelf

Conflicten ontstaan vaak wanneer mensen zich overweldigd of gestrest voelen. Ons lichaam geeft ons signalen - gespannen schouders, op elkaar geklemde kaken, een snelle hartslag - die aangeven wanneer we ons grens naderen. Het herkennen van die eerste stresssignalen is cruciaal om een stap terug te doen en escalatie te voorkomen. Wanneer we ons bewust zijn van onze eigen fysieke reacties, kunnen we bewuste keuzes maken om even te pauzeren, diep in te ademen en weer kalm te worden, in plaats van impulsief te reageren. Bewustzijn van je lichaam en weten hoe je jezelf kunt kalmeren zijn essentiële vaardigheden in het beheren van stress en het voorkomen van escalaties.


2. Het verscherpt het bewustzijn van emoties - zowel onze eigen als die van anderen

Lichaamsbewustzijn helpt ons om in contact te komen met onze emoties door fysieke sensaties te koppelen aan onderliggende gevoelens. Wanneer we lichaamssignalen opmerken bijvoorbeeld spanning in onze borst of buik, kunnen we even stilstaan bij de emoties erachter, zoals boosheid, stress of zorgen. Door deze emoties vroegtijdig te erkennen, krijgen we meer inzicht in wat we ervaren en kunnen we een meer doordachte reactie kiezen. Lichaamsbewustzijn draait bovendien niet alleen om onze eigen toestand; het vergroot ook ons vermogen om anderen te begrijpen. Door te letten op subtiele lichaamssignalen worden we beter in het herkennen wanneer iemand anders gespannen, gefrustreerd of angstig is. Deze gevoeligheid stelt ons in staat om ons beter af te stemmen op de ander, empathie te tonen en problemen vroegtijdig aan te pakken, nog voordat ze conflicten worden.


3. Het verbetert intuïtie en omgevingsbewustzijn

Een sterk lichaamsbewustzijn verandert ons lichaam in een gebalanceerde “radar” die de omgeving kan lezen. Wanneer onze geest en lichaam gegrond zijn, kunnen we subtiele signalen om ons heen oppikken en de emoties en energieën van anderen intuïtiever aanvoelen. Dit verhoogde bewustzijn stelt ons in staat om de behoeften en zorgen van anderen beter in te schatten en hier doordacht op te reageren. Door naar onze lichaamssignalen te luisteren, maken we gebruik van onze intuïtie en nemen we betere beslissingen.


Kortom, het cultiveren van lichaamsbewustzijn verscherpt ons vermogen om zowel onszelf als onze omgeving aan te voelen, waardoor we effectievere en meer empathische leiders worden.


Hoe je je lichaamsbewustzijn kunt aanscherpen: 3 praktische tips

Hoe kunnen we ons lichaamsbewustzijn verder ontwikkelen? Dit zijn alvast drie eenvoudige, maar effectieve methoden:


1. Oefen met bewust ademhalen

Bewust ademhalen verbindt ons met onze fysieke sensaties en helpt ons om gegrond te blijven in stressvolle momenten. Probeer een paar diepe ademhalingen te nemen wanneer je merkt dat spanning of sterke emoties opkomen. Door je op je ademhaling te concentreren, creëer je een pauzemoment dat impulsieve reacties kan voorkomen. Deze oefening is een snelle manier om jezelf te resetten en kan altijd en overal worden gedaan.


2. Check gedurende de dag hoe het met je lichaam is

Maak er een gewoonte van om op je lichaam af te stemmen via regelmatige “check-ins”. Neem af en toe een moment om te letten op mogelijke spanning of ongemak. Zijn je schouders gespannen? Is je kaak gespannen? Deze check-ins vergroten je bewustzijn van stresssignalen en helpen spanningen te voorkomen die anders misschien tot conflicten zouden kunnen leiden. Persoonlijk vind ik het fijn om even in te checken wanneer ik mijn handen was. Op die manier wordt het een ritueel dat ik een paar keer herhaal doorheen de dag.


3. Leer je emoties en fysieke reacties benoemen

Het benoemen van wat je voelt, kan verrassend krachtig zijn. Als je een knoop in je maag voelt, probeer die te verbinden aan een emotie - ben je nerveus, gefrustreerd of boos? Door zowel de fysieke sensatie als de bijbehorende emotie te benoemen, breng je het bewustzijn naar de oppervlakte. Deze vaardigheid kan ook anderen in conflict helpen, omdat je beter in staat bent emoties te herkennen en te erkennen zonder zelf overweldigd te raken.


Tot slot

Lichaamsbewustzijn is misschien niet de eerste vaardigheid waar we aan denken bij conflicthantering, maar het vormt een krachtige basis. Door onze eigen fysieke reacties te herkennen en te reguleren, kunnen we conflicten met meer kalmte benaderen en emotionele signalen van anderen herkennen. Op deze manier kunnen conflicten vroegtijdig worden aangepakt, voordat ze escaleren. Naarmate je deze vaardigheid ontwikkelt, zul je merken dat je niet alleen effectiever bent in het oplossen van conflicten, maar ook veerkrachtiger wordt in het omgaan met alledaagse stress.


De volgende keer dat je je in een gespannen situatie bevindt, probeer dan eens af te stemmen op de signalen van je lichaam. De oplossing begint misschien wel met een diepe ademteug.


Indien je hierover vragen hebt, reik gerust uit via coaching@debbiebaute.com!

bottom of page