top of page
Writer's pictureDebbie Baute

Groepsemoties: de verborgen superkracht van een Ecosystem Leader



Eén van de drijvende krachten in groepen zijn groepsemoties. Deze emoties zijn zo volatiel als het weer en hebben een enorme impact op hoe jouw ecosysteem doorheen uitdagingen navigeert. Het leren lezen en kanaliseren van de emoties van je team is dus een essentiële vaardigheid voor elke Ecosystem Leader.


Aan het einde van onze training Ecosystem Leadership vroeg ik de deelnemers om de emoties die ze als groep tijdens deze tweedaagse reis hadden ervaren, op een flipchart te schrijven. De antwoorden schetsten een krachtig beeld: vreugde (twee keer!😀), opluchting, verrassing, twijfel, kwetsbaarheid… en nog veel meer. Een breed spectrum van emoties, en dat allemaal in minder dan 20 uur samen in één ruimte.


Het belang van emoties op de werkvloer


Dit brengt ons bij een belangrijk punt: groepsemoties zijn niet alleen aanwezig tijdens een leiderschapstraining, maar spelen elke dag een rol binnen jouw teams op de werkvloer. Als leider is het cruciaal om hier bewust mee om te gaan.


Emoties drijven gedrag. Groepsemoties drijven groepsgedrag. Ervaar je weerstand binnen je team? Kijk dan eens onder het oppervlak naar wat er echt speelt. Wil je meer enthousiasme in je team? Leer dan hoe je deze positieve energie kunt stimuleren.


Vijf tips om emoties van groepen te kanaliseren:


1. Creëer een veilige omgeving

Zorg voor een sfeer waarin teamleden zich comfortabel voelen om hun emoties te uiten. Dit bereik je door open communicatie aan te moedigen, actief te luisteren en empathie te tonen. Het is essentieel dat iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt, zodat ze vrijuit kunnen spreken over wat hen bezighoudt.


2. Erken de emoties

Neem de tijd om na te denken over de emoties die binnen de groep spelen. Moedig teamleden aan om hun ervaringen te delen en te reflecteren op de invloed van deze emoties op de samenwerking. Het (h)erkennen en benoemen van emoties is een cruciale stap in het proces van emotioneel management.


3. Stel duidelijke doelen en verwachtingen

Helderheid over doelstellingen en verwachtingen vermindert angst en onzekerheid. Duidelijkheid creëert focus en richting binnen de groep. Wanneer teamleden weten wat er van hen verwacht wordt en waar ze naartoe werken, kan negatieve, emotionele energie omgezet worden in constructieve output.


4. Bied een uitweg voor emoties

Zorg voor voldoende pauzes, ademruimte en mogelijkheden tot fysieke beweging om emoties te ventileren. Laat het team tijdens breaks een wandeling maken, zorg voor luchtige humor, of open een raam voor wat spreekwoordelijke frisse lucht. Dit helpt om spanningen te verlichten en de mentale helderheid te bevorderen.


5. Voed een cultuur van feedback geven en ontvangen

Moedig een cultuur aan waarin feedback wordt gezien als een kans voor groei. Feedback geven en ontvangen vanuit de intentie om te groeien, creëert openheid en veiligheid in het team. Regelmatige feedbackmomenten helpen teamleden om hun gevoelens en zorgen te uiten, wat bijdraagt aan een betere teamdynamiek en sterkere onderlinge relaties.


Conclusie

Gebruik deze tips om een ondersteunende omgeving te creëren waarin teamleden hun emoties kunnen uiten en zo de vrijgekomen energie kunnen benutten voor samenwerking en groei. Door bewust om te gaan met groepsemoties kun je je team versterken en hen helpen effectiever doorheen uitdagingen te navigeren. Op die manier werken jullie samen aan een veerkrachtiger ecosysteem!


Heb je hier vragen rond? Trek gerust eens aan mijn mouw via coaching@debbiebaute.com.



bottom of page